Katarína Löfflerová osztálykiránduláson

+
 • Foto aufgenommen in:
  Pozsony környéke
  Jahr:
  1923
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
A felvétel Pozsony közvetlen környékén készült 1923-ban, amikor 13 éves voltam. Én vagyok rajta az osztálytársaim körében. Azért emlékszem erre ilyen pontosan, mert a második világháború  után szerencsésen rábukkantam a féltve őrzött fényképalbumomra, ahol minden kép mellé megjegyeztem, hogy mikor is készült. A tornatanárunk, Csiskó Dénes is rajta van a kép közepén. 
 
Az evangélikus líceumból -- oda jártam iskolába -- általában Pozsony környékére -- Zergehegyre vagy Dévénybe -- jártunk kirándulni. Dévénybe autóbuszjárat nem volt, de hajóval leúszhattunk oda.  A hangsúlyt mégis a gyalogtúrákra helyezték, tehát arról volt szó, hogy néhány kilométert gyalogosan kellett megtenni. Hasonló kirándulásokat mindig a tornatanárunk, Csiskó Dénes szervezett. Az osztálykirándulásokra mindenki vitt magával tízórait. Harmincnégyen voltunk egy osztályban. A fiúk túlsúlyban voltak, mi, lányok csak négyen voltunk. 
 
A magyar nyelvű evangélikus líceum annak idején egyike volt a legjobb középiskoláknak. Ide azok jártak, akik evangélikus vagy református papi pályára készültek. Volt is egy olyan osztálytársam, aki később református pap lett. Elsőrendű iskola volt. Ez volt az ún. konzervatív gimnázium, mert mi a latinon kívül még görögül is tanultunk. Az osztályfőnök, aki a latint tanította, az egy undorító pasas volt. Latinból nem volt rossz a bizonyítványom, de nem szerettem. Viszont egy édes aranyos tanárom volt görögből. Görögből egyest kaptam mindig. Annyira szerettem, hogy a mai napig tudok olvasni, írni. De nem ez volt a kedvenc tantárgyam, hanem a történelem. Kiváló, elsőrendű tanárunk volt. 14-15-16 évesen, ami nem jó életkor, tátott szájjal, halálcsöndben hallgattuk. Pedig a  francia forradalom nem volt olyan nagyon érdekes nekünk. De pontosan tudtuk, már csak az ő kedvéért is tanultunk, mert nagyon szerettük, és nagyon kedves volt. Bennem egy kicsit talán mélyebb nyomokat hagyott a történelem, csak aztán a háború után nem volt idő az ilyesmire, mert állásban voltam. A földrajzot is nagyon szerettem, mert kiváló tanár tanította. 

Interview details

Interviewte(r): Katarína Löfflerová
Interviewt von:
Martin Korcok
Monat des Interviews:
Július
Jahr des Interviews:
2004
Pozsony, Slowakei

Mehr Fotos aus diesem Land

Susanne Zahradniks Vater Ernst Adler mit seinem Cousin Fritz Ehrenwald
Susanne Zahradniks Großvater Gustav Levray, ihre Mutter Katharina und die Schwester der Mutter Wilma Varady
Karel und Josefine Stiassny in einem ' Flugzeug'
Susanne Zahradniks Eltern Ernst und Katharina Adler und Großmutter Hermine Levray
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8