Cikk Kinszki Imréről

+
  • Foto aufgenommen in:
    Budapest
    Ländername:
    Magyarország
Az újság jobb oldalán látható képet nagyon szeretem apukámról. Valamikor az 1920-as években készülhetett. Az a sapka van rajta, amit mindig is hordott, így hátrafele fordította az ellenzőjét. Apukám nagyon szerette a természetet is fényképezni.
 
Apám munka után fényképezett. Állítólag a bátyám születése előtt anyukám vett neki egy kis gépet, addig eszébe nem jutott. Akkor a gyereket kezdte fényképezni, de nagyon gyenge minőségűek lettek a fotók. Nem nyugodott bele, és elhatározta, hogy megtanulja, hogy ő maga előhívja. Minden ott volt neki a fürdőszobaablakban. Kitalált egy gépet, úgy hívták, hogy Kinszekta, amivel természettudományi nagyítóval mikroszkopikus felvételeket tudott csinálni. A kisszobában, a cselédszobában - nem volt cseléd - volt egy ilyen állvány, amire ő fölrakta. Ez olyan gép volt, hogy sínen ment, és alája volt téve a mikroszkóp. Volt egy technikus barátja is, akivel ő együtt dolgozott, aki neki kivitelezte.
 
Általában hazajárt napközben, de nem mindig, mert ha bármit látott, ami érdekelete, megfogta, akkor elkezdett fényképezni. És akkor anyukám néha, nagy szeretettel, hogy hát Imikém, miért nem jöttél haza? Hát sirályok vannak a Dunán, mondta úgy, mintha nem vagy normális? hát sirályok vannak a Dunán, akkor nem mehetek haza. Szóval imádta a természet legapróbb rezdüléseit fényképezni.

Interview details

Interviewte(r): Judit Kinszki
Interviewt von:
Sárdi Dóra
Monat des Interviews:
September
Jahr des Interviews:
2001
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Imre Kinszki
Geburtsjahr:
1901
Geburtsort:
Budapest
Geburtsland:
Ungarn
Todesjahr:
1945
Todesort:
Sachsenhausen, death march
Sterbeort (Land):
Austria (German Empire)
Todesort:
Sachsenhausen
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Clerk, amateur photographer
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8