A Beck nővérek

+
 • Foto aufgenommen in:
  Kiskőrös
  Ländername:
  Magyaroszág
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ezek a Beck lányok, az unokatestvéreim. Ez az Edit, a bal oldali, és azt hiszem, ez a Judit (a jobb oldali). A kép kiskőrösi házunkban az udvarban készült, itt volt egy rózsakert, amit anyukám csinált, illetve mi ápoltuk.
 
Edit és Judit az édesanyám testvérének, Hermin néninek a lányai. Kiskőrösiek ők is. Hermin néninek a férje szabó volt, férfiszabó. De már később nem dolgozott. A Beck lányok tanultak és aztán az édesanyjuknak -- mert az varrónő volt -- a  műhelyében dolgoztak. Ők is varrtak. Abban a majoros házban, ahol voltak a zsidó rendezvények -- ahol volt színházterem, és színházi előadásokat szerveztek, ahol csak zsidók voltak --, ott laktak. És ott volt nekik ruhaszalonjuk. 
 
A Beck lányokat a szüleimmel és a testvéreimmel együtt 1944-ben Kiskőrösön összeszedték, és Auschwitzba vitték. Egyik rokonunk, akivel együtt voltak, az mesélte, hogy ahogy megérkeztek Auschwitzba, édesapám és nagyapám mindjárt ment a kemencébe. A lánytestvéreim az édesanyámmal és az unokatestvéreimmel pedig munkára, Németországba. Az úton gyakorlattá vált, hogy aki nem bírt tovább menni, azt ott, a helyszínen lelőtték az őrök. Editnek levált a cipőtalpa és leült, a testvére, természetesen vele maradt. Őket mindenki szeme láttára lelőtték. Akkor elhatározták anyukámék, hogy megszöknek. Meg is szöktek. Azóta nincs róluk hír. 

Interview details

Interviewte(r): József Faludi
Interviewt von:
Sárdi Dóra, Andor Eszter
Monat des Interviews:
Március
Jahr des Interviews:
2001
Szigetszentmiklós, Hungary

HAUPTPERSON

Judit Beck
Geburtsjahr:
1922
Geburtsort:
Kiskőrös
Todesjahr:
1944
Sterbeort (Land):
Deutschland
Todesort:
Németország
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Titkárnő

Mehr Fotos aus diesem Land

Ilse Granoff als 10jährige in Budapest
Schwedischer Schutzpass von Antonia Wallisch
Rosa Rosenstein mit ihrem Mann Alfred Rosenstein und ihrem Sohn Zwi Bar-David in Budapest
Hochzeitsfoto von Eva und Lajos Eichler kurz nach dem Krieg in Budapest
Großeltern Deutsch
Verlobungsfoto von Elisabeth Friedmann
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8