Steinerné Bernáth Irén a fiával, Lacival

+
 • Foto aufgenommen in:
  Sárvár
  Jahr:
  1941
  Ländername:
  Magyaroszág
  Name des Landes heute:
  Hungary
A képen Irén nővérem látható a kisfiával. Két nővérem már férjnél volt. Mindketten parókát viseltek, de volt alatt valami kis hajuk. A képen is látható, hogy parókája van, amire még kalapot is tett.
 
Nyolcan voltunk testvérek, négy fiú és négy lány. A fiúk között én voltam a legkisebb, és volt még egy húgom is, Erna. Márta nővéremnek, ő volt a másik nővérem, aki már férjnél volt, két gyereke volt. Mindnyájan, Márta is és Irén is elpusztultak családostól.
 
Csináltak Kiskőrösön egy gettót. Nálunk csinálták a gettót, és a mi udvarunkban voltak a legtöbben. A vidékiek is álltak be szekerekkel, jöttek szekerekkel meg ilyenekkel. És én aznap mentem Hódmezővásárhelyre [munkaszolgálatra]. A környékbeli községek oda lettek hozva Kiskőrösre hozzánk, mert az volt a kiskőrösi járásnak a központja. És onnan meg később [1944. június 21-én] elvittek mindenkit Kecskemétre gyűjtőtáborba. Az volt a gyűjtőtábor Auschwitzhoz, onnan vitték az embereket Auschwitzba. Jöttek a vagonok, beszállni, beszállni és kész. Én bekerültem a munkatáborba Hódmezővásárhelyre. Az édesanyám átutazott Kiskőrösről Kecskemétre. Fülöpszálláson adta fel a legutolsó lapot nekem. Valahogy ott bedobatta vagy bedobta a postaládába a vasútnál, és még azt megkaptam május elején. Azt a lapot megkaptam május [Nyilvánvalóan június elejéről van szó. -- A szerk.] elején. Ott búcsúzott el tőlem.
 
Aztán 1945 augusztusában, amikor hazaértem, azt hittem, ha már visszamegyek, akkor otthon találok valakit. Senki nem volt. Senki. Egy testvérem se. A legidősebbik lánytestvéreimet, akik már férjhez mentek, azokat is elvitték. Az egyik elkerült Sárvárra [azaz: Sárvárra ment férjhez], a második és a legidősebbik ott volt Kiskőrösön. Azt is elvitték, két gyereke volt már. A másodiknak [a Sárváron lakónak] egy gyereke volt, azt is elvitték Auschwitzba, és nem is jöttek vissza. A legidősebbik bátyám elpusztult Oroszországban, 1942-ben, az azután való bátyám elpusztult Borban [lásd: Todt Szervezet]. Bor Jugoszláviában van, ő ott pusztult el. És a többi mindegyik Auschwitzban a szüleimmel együtt. Szóval, csúnya eset, rossz róla beszélni, de hiába, ez volt.  
 

Interview details

Interviewte(r): László Bernáth
Interviewt von:
Szászi Zsuzsa
Monat des Interviews:
November
Jahr des Interviews:
2001
Bécs, Austria

HAUPTPERSON

?-né Steiner
Jüdischer Name:
Ráhel
Geburtsjahr:
1916
Geburtsort:
Kiskőrös
Todesjahr:
1944
Todesort:
Auschwitz
Sterbeort (Land):
Polen
Todesort:
Auschwitz
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Bernáth Irén
  Jahr der Namensänderung: 
  1938
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés

Mehr Fotos aus diesem Land

Wilhelm Steiner mit Onkel Isidor und der Familie väterlicherseits
Zsigmond und Vali Geiringer
Valerie Landesmann
Maximilian Horsky
Gyula Friedmann mit seiner Familie vor unserem Geschäft
Die Geschwister meines Vaters in Matrafüred
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8