Nádas Istvánné barátokkal

+
 • Foto aufgenommen in:
  Sümeg mellett
  Ländername:
  Magyarország
Ez a kép Sümeg mellett készült valamikor már az 1960-as években, azt hiszem, Borhegynek hívják ezt a hegyet. Ez itt a feleségem, Magda jobboldalt, mellette Gáspár István, aki a Bakonyi Bauxitbányának a pénzügyi részén dolgozott, és a felesége, Ilona, aki pénztáros volt ugyanott.
 
Hivatalos kapcsolatban voltam a Bakonyi Bauxitbányával, az is hozzánk, az Aluminiumipari Kereskedelmi Vállalathoz tartozott, és gyakran küldtek le. Akkor még Halimbán volt a vállalat központja, és részben a két vállalat közötti ügyeket tárgyaltuk, részben a minisztérium kiküldött az éves mérlegbeszámoló ellenőrzésére, és akkor egy hétig is lent tartózkodtam. 
 
És a munka során összebarátkoztam a Gáspár házaspárral, és a feleségem is összebarátkozott a családdal közös üdülés során. Ők Sümegen éltek, és onnan jártak be Halimbára. A bányában dolgozók mind a környező területekről jöttek. Voltak bányajáratok, amelyek hozták-vitték a munkába az embereket. És a Gáspárék meghívtak engem szabadidőmben Sümegre, hogy látogassam meg őket. Volt Sümegen egy nagyon szép, nem tudom, hány négyszögöles szőlője, de ragyogóan kézben tartotta a férfi, és kitűnő borai voltak -- és meghívtak kiülni egy fa alá és ottan iszogatni, beszélgetni. A feleségemmel is voltam többször náluk, én pedig gyakran, mert attól kezdve, hogy baráti kapcsolat volt, az nem létezett, ha én Halimbára mentem, hogy ne menjek ki, még mielőtt hazaindulok. Az autóval menjek ki és egy picit elbeszélgetünk. A bauxitbánya igazgatója rendelkezésemre bocsátott egy autót, hogy ki tudjak oda, l0-15 km-re menni. És akkor kiültünk, a sofőr is szívesen vette, hogy odaültünk, és még egy-két órát elbeszélgettünk, így nem 4-kor, hanem 6-kor vagy 7-kor indultam haza.
 
A Ilona meghalt már, de István él, nem is régen kaptam tőle levelet, de ő idősebb nálam, már 86 éves.
 

Interview details

Interviewte(r): István Nádas
Interviewt von:
Andor Eszter, Kellner Anikó
Monat des Interviews:
December
Jahr des Interviews:
2003
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Istvánné Nádas
Geburtsjahr:
1920
Geburtsort:
Vác
Todesjahr:
1978
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
nach dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Weisz Magda
  Jahr der Namensänderung: 
  1944
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
 • Vorheriger Familienname: 
  Neuwirth Istvánné
  Jahr der Namensänderung: 
  1953
  Grund der Namensänderung: 
  Asszimiláció
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8