Nádas Istvánné elemi iskolai képe

+
 • Foto aufgenommen in:
  Vác
  Ländername:
  Magyarország
Ez egy iskolai kép, a feleségem, Weisz Magda van rajta. Az első ülő sorból jobbról a második ő. Vácon készült a kép. Másodikosok lehetnek, ami azt jelenti, hogy 1927/1928-ban készülhetett a kép.
 
Nem nagyon mesélt a feleségem az iskolás éveiről, de azt tudom, hogy ez zsidó elemi volt. Az osztálytársairól sem nagyon tudok semmit, én csak azt a kislányt ismertem, aki mögötte van jobbra, ő barátnője volt később is. Arra már viszont nem emlékszem, hogy hogy hívták. A feleségem csak polgáriba [lásd: polgári iskola] járt Vácon -- állami polgári volt -- , és a négy polgárival befejezte az iskolai tanulmányokat. Utána nem volt állásban, hanem a családi körben volt. Háromféle üzlettel foglalkozott a papa, Weisz Miksa. Gabonakereskedő volt, meg fűszerüzletük és kocsmájuk volt, és minden kézre szükség volt. A papa nagyon jómódú ember volt a háromféle kereskedéssel. Később sem szűkölködtek semmiben, de nem volt már vagyon. Magda ott segített be, ahol kellett, amibe az apja mondta, hogy besegítsen. A lányoknak a kocsmába nem kellett beállni, a fűszerüzletbe valószínűleg igen. És azonkívül a mama mellett háziasszonykodott. Magda nagyszerűen főzött, kenyeret sütött, libát tömött, ilyeneket csinált. Ezt mind otthon tanulta, neki kellett ezeket csinálnia a háztartásban. És gondolom, hogy azért egész jó körülmények között élt, mert szeretettel emlékezett mindig vissza a gyerekkorára.
 
Valamikor 1941-ben vagy 1942-ben elvették az üzletet [lásd: zsidótörvények Magyarországon], akkor a papája mindent eladott, és bent a városban vettek egy nagyon szép, háromszobás házat, én már ott ismertem meg őket. És már nem kezdett semmibe a papa, idős emberek voltak már. 1940-ben volt 56 éves a mama, a papa lehetett akkor már 60 éves.
 
Ők tartották még a hagyományokat, de nem voltak vallásosak. Ők már megújították maguknak a vallásosságot, anyósom fejkendőt sem hordott, parókát sem, neki a saját haja volt, de kóser háztartást [lásd: étkezési törvények] vezettek, szombaton templomban voltak. Az apósom már egy kicsit könnyebben vette. Hétköznap nem járt az apósom templomba, csak péntek este, szombat délelőtt meg az ünnepeken. Csak magyarul beszéltek.
 

Interview details

Interviewte(r): István Nádas
Interviewt von:
Andor Eszter, Kellner Anikó
Monat des Interviews:
December
Jahr des Interviews:
2003
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Istvánné Nádas
Geburtsjahr:
1920
Geburtsort:
Vác
Todesjahr:
1978
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
nach dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Weisz Magda
  Jahr der Namensänderung: 
  1944
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
 • Vorheriger Familienname: 
  Neuwirth Istvánné
  Jahr der Namensänderung: 
  1953
  Grund der Namensänderung: 
  Asszimiláció
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8