Koltai András és Gervai Nóra

Ez az unokám, Andris esküvője, ami a Lauder iskola udvarán volt 2002 augusztusában. Hagyományos zsidó esküvő volt, hüpével, rabbival, mindennel. A hüpe az udvaron volt felállítva, és a Raj Tamás rabbi adta őket össze. Elöl jobbra az Andris, mellette a felesége, Nóra. Itt vannak a szülők mögöttük. Aztán ott voltak még más rokonok is, és Andrisék gimnáziumi, egyetemi barátai, munkahelyi kollégái és a szülők egy-két jóbarátja is. Még külföldről is jöttek, Izraelből, Csehországból meg Amerikából. Volt esküvői vacsora is a Béke Szállóban. [Itt általában sok zsidó száll meg, mert itt kóserül is lehet étkezni [lásd: étkezési törvények], bár a nagyon vallásosak ezt nem tekintik elég kósernek. -- A szerk.] Nászútra Krétára mentek egy hétre, mert egyikük sem volt még Görögországban előtte.
 
Andris és Nóra a szarvasi Lauder táborból ismerik egymást. Sok zsidó barátuk van, de mindkettőjüknek vannak régi gimnáziumi és egyetemi nem zsidó barátaik is. A nagyünnepeket megtartják Andrisék, de nem szombattartók. Andris egyébként volt Izraelben, még 1988-ban az első innen menő diákcsoporttal, amikor még közvetlen járat sem volt Magyarország és Izrael között. 
 
Andris a közgazdasági egyetemen végzett nemzetközi kapcsolatok szakon. Először a Generáli Biztosítónál helyezkedett el, aztán 2000-ben kiment Németországba dolgozni egy ipari céghez, ahol kelet-európai koordinációs feladatai voltak. 2003 második felében jött haza. Nóra is dolgozott Németországban, egy szociológiai kutatóintézetnél volt. 

Photos from this interviewee