Síelés Ausztriában

+
 • Jahr:
  1924
  Ländername:
  Ausztria
  Name des Landes heute:
  Austria
Ezen a képen apám [Róth Marcell], anyám és a bal oldalon Ödön [Róth Ödön] bácsi látható. Apámék nagy társasági életet éltek, és gyakran jártak télen síelni.
 
Anyám 1922 körül ment férjhez. Mikor összeházasodtak, a szüleim Kolozsváron telepedtek le. Apám ide került a háború után, és 1920 körül magántanár lett a kolozsvári orvosi egyetemen. Ő volt az első magyar kisebbségi magántanár az egyetemen. Zsidó is volt és magyar is. 
 
Róth Ödön 1888-ban született, és 1953-ig élt. Két felesége volt, az első Piroska, a második Helene Wagner. Gyerekük nem volt. Ödön bácsival sokat találkoztam, ő viszonylag egy fiatalabb generáció volt már. Ügyvéd volt Bukarestben. Ő volt az, akivel kapcsolatban maradtam akkor, amikor végleg Magyarországon maradtam. Segített anyagilag, hozott nekem a háború után egy kabátot is. Ez a kapcsolat a háború előtt nem volt ilyen szoros. Gondolom, Ödön bácsi apám halála után feladatul tűzte ki, hogy engem támogasson.
 
A Róthok mind jómódúak voltak, és aput ezért le is sajnálták, ezt a németül írott levelekből láttam. Apám nem csinált vagyont. Akkor az orvosok jómódban voltak, de apám ilyen szempontból nem tartozott közéjük. Ingyen gyógyított, és nem fogadott el pénzt a betegektől. Én a családi kapcsolatokból annyit vettem észre, hogy a Róth és a Lóránt család nem nagyon kedvelte egymást. A Róth családnak a Lóránték túl keresztények voltak, a Lórántéknak a Róthok pedig túl zsidók. A Róthoknak a Lóránték túl nagyképűnek tűntek. 
 
Ezt soha nem fogalmazták meg, de érezni lehetett. Apám régi levelezéséből azt vettem észre, hogy például a Róthok soha nem említik a Lóránt családot, de még anyut se. Pedig anyu nagyon kedves volt velük, amikor ott voltak. Szerintem volt ebben a zsidósággal kapcsolatos dolog is, mert a Róth család kimondottan zsidó volt. Valamennyire ez érződött anyu és apu között is, de nagyon szerették egymást. Én ezt akkor is éreztem, amikor egyszer összegyűltek nálunk Lóránték 1941-ben.
 

Interview details

Interviewte(r): András Rác
Interviewt von:
Czingel Szilvia
Monat des Interviews:
Március- Áprlis
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Marcell (eredetileg: Mór) Róth
Geburtsjahr:
1892
Geburtsort:
Karánsebes
Todesjahr:
1945
Todesort:
Budapest
Todesort:
Budapest, Maros utcai Zsidókórház (meghalt a nyilas vérengzésben)
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Sebészorvos

Mehr Fotos aus diesem Land

Manfred Wonsch mit Freunden aus der Hakoah Mannschaft auf dem Semmering
Max und Franziska Landau nach dem Holocaust in Wien
Prof. Kurt Rosenkranz während der Hochzeit mit seiner Frau Erika Rosenkranz und den zwei Elternpaaren
Eva Köckeis-Stangl und Schwester Agi in der Bibliothek
Hochzeit von Trude Scheuer und Moritz Leder
Hanny Hieger mit 14 Monaten
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8