Domonkos Miksa irodája

+
 • Foto aufgenommen in:
  Budapest
  Jahr:
  1913
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary

A kép apámat ábrázolja 1913-ban, az irodájában a Caterpillar cégnél.

Édesapám elemibe zsidó felekezeti iskolába járt, utána elvégezte a polgárit, és utána a Kereskedelmi Akadémiát, a KERAK-ot. A Kereskedelmi Akadémia igen magas színvonalú iskola volt, érettségit adott, több nyelvet tanítottak, és inkább a praktikum felé irányult. Ezért okos zsidó szülők szívesen adták ide a gyerekeiket. Miután apám elvégezte a Kereskedelmi Akadémiát, két évet kint töltött Németországban egy műszaki főiskolán. Ezzel szerezte meg azt a jogosultságot, hogy hadmérnök lehetett, és a lehetőséget, hogy polgári állást szerezzen. Perfekt német volt, abszolút tárgyalóképes, jó megjelenésű, valószínűleg ennek is szerepe volt abban, hogy a Caterpillar vele állapodott meg, hogy bevezesse Közép-Európába az amerikai lánctalpas traktort, ami akkoriban óriási újdonság volt. És apám az egész közép-európai terjesztésben jelentős szerepet játszott. Valamikor ebben az időben, 1910 körül magyarosított Domonkosra, mert zsenírozta a Fleischmann név.

Közben 1911-ben be kellett vonulnia az egyéves önkéntes szolgálatra karpaszományosként. Egy műszaki alakulathoz, a Kraftfahrttruppéhoz (gépkocsizó alakulat) került, pedig nem is voltak lánctalpasok, azokat csak az első világháború alatt vezették be az angolok. De ő nem csak a lánctalpas gépek szakembere volt, autó szakos is volt, németül nagyon jól tudott, ami a Monarchia hadseregében számított, ezért rábíztak egy alakulatot.

1912-től már ismét a Caterpillar cégnél volt, saját irodája volt, jó fizetést kapott. Amikor kitört az első világháború, azonnal behívták a rábízott gépkocsi vagy egyéb szállítóállománnyal együtt. Tehát azzal az eladatlan traktorral vagy gépkocsival, ami nála volt. A hatóság összeszedte az elérhető szállítóeszközöket, és annak a csapattestnek adták, amelyikhez ő tartozott. A Caterpillar nem tudott mit tenni, háború volt. Hiába nem volt még hadviselő fél Amerika.

Interview details

Interviewte(r): István Domonkos
Interviewt von:
Andor Mihály
Monat des Interviews:
December- Január
Jahr des Interviews:
2004-2005
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Miksa Domonkos
Geburtsjahr:
1890
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1954
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
A Caterpillar cég (ill. elõdje) képviselõje és bizományosa
nach dem 2. Weltkrieg:
Hitközségi fõtitkár
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Fleischmann Miksa
  Jahr der Namensänderung: 
  1910
  Grund der Namensänderung: 
  Magyarosítás

Mehr Fotos aus diesem Land

Maximilian Horsky
Meine Mutter als junge Frau
Die Familie meines Vaters
Die drei Brüder: Maximilian Horsky, Izso Greenberg und Jenö Horsky
Jahrzeittafel für die Großeltern
Johanna Pick
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8