Nussbaum László

+
 • Foto aufgenommen in:
  Párizs
  Jahr:
  1936
  Ländername:
  Franciaország
  Name des Landes heute:
  France

Ez a legnagyobbik nagybátyám, Nussbaum Laci, a filozófus, és ha jól emlékszem, a Masarin utca. Nagyon keveset tudok róla, mert csak hallomásból ismertem. Egyszer láttam. Az utcát is csak ismerem [de nem vele kapcsolatosan]. Tipikus bohém volt. Kubikosmunkát is vállalt a háború alatt.

A nagyobbik testvér Párizsban bohém életet élt. Előadott a Sorbonne-on, és egy csomó pénze volt. Elment például Nizzába nyaralni, és otthagyta minden pénzét. Volt olyan időszak, hogy apám hosszú ideig nem kapott tőle levelet, s jött egy levél valami Zanzibárból [Sziget és város az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjainál. -- A szerk.], hogy nincs pénze visszamenni Párizsba, és küldjenek neki pénzt. 

Emlékszem, hogy 1937-ben apám kap egy levelet, melyben sürgetik, hogy azonnal jöjjön Párizsba, mert baj van Lacival -- róla neveztek el engem. Én az egész mesét később tudtam meg. Apám elment Párizsba, felmegy a lakására, s becsenget hozzá. Mire ő: “Jenő! Hát te mit keresel itt?” Apám nem tudta, mit mondjon, mivel azt hallotta, hogy baj van vele. “Valami baj van?” “Nincs.” Nem értette, hogy mi lehetett, hogy sürgönyben kéretik. Elmentek ebédelni valahová, ott derült ki, hogy mindent betett a zálogházba, még a ruháját is. 

Szóval teljesen bohém élete volt. Sohasem nősült meg. De egészen élete végéig volt élettársa, annyira, hogy az utolsó élettársa alig egy-két évvel idősebb, mint a feleségem. Vele a mai napig tartom a kapcsolatot. Nem volt zsidó élettársa, de nem tért ki a zsidó vallásból. A párizsi temető zsidó részlegében [lásd: temető] van eltemetve, az utolsó élettársa oda temette el 1967-ben. November elsején [halottak napján], habár nem szokás a zsidóknál, de akkor is visz virágot [a sírhoz az élettársa].

Interview details

Interviewte(r): László Nussbaum
Interviewt von:
Molnár Ildikó
Monat des Interviews:
December
Jahr des Interviews:
2001
Kolozsvár, Romania

HAUPTPERSON

László Nussbaum
Geburtsjahr:
1898
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1968
Todesort:
Párizs
Sterbeort (Land):
France
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Egyetemi tanár
nach dem 2. Weltkrieg:
Egyetemi tanár

Mehr Fotos aus diesem Land

Walter Pick als Soldat der US Army im 2. Weltkrieg
Erika Rosenkranz in ihrem ersten Ballkleid
Erika Rosenkranz mit ihrem Vater Karl Roth und einem Freund
Erika Rosenkranz im Auto ihres damaligen Verlobten in Nizza
Irma und Hermine Weiss in Frankreich
Elisabeth Horsky in Paris
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8