Május elseje a felszabadított lágerben

+
 • Foto aufgenommen in:
  Salzwedel
  Jahr:
  1945
  Ländername:
  Németország
  Name des Landes heute:
  Germany

Ezt a levelet Salzwedelbõl küldtem haza a szüleimnek. Azt az estét írtam és rajzoltam le benne, amikor az elsõ szabad május elsejét ünnepeltük meg a felszabadított lágerben. Énekeltünk, táncoltunk, és mindenféle rongyokból, papírokból, szemétbõl csináltunk egy Hitler-bábut, amit ott elégettünk. 

Salzwedel, ahol fölszabadultunk, Hamburg közelében van. Van ott egy kis folyó, a Jaetze. Most, amikor pár éve ott voltam, akkor ismertem meg tulajdonképpen Salzwedelt -- nagyon szép régi városka.

Ez a salzwedeli felszabadulás úgy történt, hogy volt valami bajom -- talán megint a mandulámmal, nem tudom --, és nem mentem dolgozni, hanem valahol a barakkban ültem a földön, és varrtam, javítottam a zoknimat, mert lukas volt… Egyszer csak elrohant mellettem egy lány, a hóna alatt egy rúd szalonnával. Hát mi van itt? "Lányok, menjetek oda, hát már mindenki… már nincsenek itt az SS-ek! Hát már mindent elhordtak a raktárból!" Akkor persze abbahagytam a zoknijavítást, és én is rohantam oda, ahova rohanni lehetett, de már nem sok dolgot találtam -- voltak, akik hamarabb odaértek. Így szabadultunk föl; amerikaiak voltak, azok szabadítottak föl. 

Akkor azért még ott laktunk abban a nyomorult lágerban, illetve az már akkor nem az eredeti láger volt, hanem az amerikaiak egy volt német katonai akadémiának a helyiségeiben helyeztek el minket, de hát mégiscsak láger volt az is.

Az eredeti, magyar nyelvû levél fotokópiája elõtt van a szöveg általam írt német nyelvû fordítása, ugyanis 1998-ban volt egy kiállításom Salzwedelben, és a rajzok, festmények között ez a levél is szerepelt ott.

Interview details

Interviewte(r): Ágnes Lukács
Monat des Interviews:
Július- Szeptember
Jahr des Interviews:
2007
Budapest, Hungary

HAUPTPERSON

Ágnes Lukács
Geburtsjahr:
1920
Geburtsort:
Budapest
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Tanár
nach dem 2. Weltkrieg:
Tanár

Mehr Fotos aus diesem Land

Rosa Rosenstein mit ihren Geschwistern Betty Chaim, Erna Goldstein, Cilly Brandstetter und Arthur Braw
Zeugnis der Jeschiwa Frankfurt für Benjámin Eisenberger
Rosa Rosenstein mit Schwestern und Freunden in Bad Buckow
Rosa Rosenstein mit ihren Töchtern Bessy Aharoni und Lilly Drill in Berlin
Gertrud Lisbeth Wachsmuth als Tänzerin
Luise auf Besuch in Konstanz
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8