Kallós Miklós a kolozsvári egyetem Judaisztika tanszéke könyvtárának megnyitóján

+
 • Foto aufgenommen in:
  Kolozsvár
  Jahr:
  1999
  Ländername:
  Románia
  Name des Landes heute:
  Romania

A kép a Babes-Bolyai egyetem Judaisztika tanszéke zsidó könyvtárának megnyitóján készült. Épp egy kis köszöntõ beszédet mondtam. Moshe Carmilly-Weinberger [lásd: Weinberger- Carmilly, Moshe] is rajta van a képen, középen ül.

A holokauszt idején a kolozsvári hitközség rabbija volt. A háttérben, kezével a falnak támaszkodva, David Bar-Ad tanár úr Izraelbõl, akinek az édesanyja Bukovinában született és nevelkedett. David ivritet tanít a tanszéken azóta, hogy a tanszék megalakult.

Sajátos helyzetben vagyunk most. 1997-ben megválasztottak a kolozsvári Zsidó Hitközség elnökévé. Ismeri ön a Beckett-szindrómát? Volt egy színdarab és egy film is.

Beckett Angliai Henrik herceg jó barátja volt, iszákosok és nõcsábászok mindketten, mulatozó cimborák. Aztán Henrik megtette Beckettet az anglikán egyház fejének, hogy közeli emberét tudja az egyház élén. Beckett ezt komolyan vette, és valóban méltó módon képviselte az egyházat.

Megtagadta a király kérését, hogy feleségétõl törvényesen elválassza, ezért aztán meg is gyilkolták. Érdekes dolog ez a Beckett-szindróma: magas hivatalba kerülsz, és elkezded komolyan venni. Velem is az történt. Milyen értelemben? Sosem tagadtam a zsidó létemet, ha akartam volna, se tudtam volna.

Egyáltalán nem váltam újra vallásossá, de amikor megválasztottak a hitközség elnökének, az elsõ gyûlésen megmondtam, hogy tudatában vagyok annak, hogy vallásunk a népünk történelme során fennmaradásunk legerõsebb bástyájának bizonyult.

Ezt elismerem. Ezért azt mondtam, hogy mint elnök teljes erõmbõl támogatni fogom vallásos hitéletünket.

2001-ben, úgymond, lemondtam, tehát négy és fél évig voltam elnök a hitközségben. Újra akartak választani, de nem fogadtam el, kerüljön sorra még más is.

Egyfajta tanácsosként még mindig segítem a hitközséget. Megvannak a szükséges ismereteim, amiket még annak idején a neológ zsinagógában és édesapámnak segédkezve, a temetések alkalmával tanultam.

A neológ zsidó közösség iskoláit végeztem, ismerem mind a neológ, mind az ortodox zsidó szokásokat.

Interview details

Interviewte(r): Miklós Kallós
Interviewt von:
Cosmina Paul
Monat des Interviews:
February
Jahr des Interviews:
2004
Kolozsvár, Hungary

HAUPTPERSON

Miklós Kallós
Geburtsjahr:
1926
Jahrzehnt der Geburt:
1920
Geburtsort:
Nagyvárad
Geburtsland:
Románia (1918-1940)
Beruf
nach dem 2. Weltkrieg:
Egyetemi tanár

Weitere Informationen

Ebenfalls interviewt von:
USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education

Weitere Filme aus diesem Land

Mehr Fotos aus diesem Land

Sarah Schieber als junge Frau
Bella Merdler auf einem Purim Ball der WIZO
Chaim Suchar Schieber
Abraham Isaak Schieber im Sägewerk
Bella Merdler auf einem Purim Ball der WIZO
Leon Segenreich als Schüler
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8