Kallós Miklós és családja

+
 • Foto aufgenommen in:
  Kolozsvár
  Jahr:
  1962
  Ländername:
  Románia (1947–1989)
  Name des Landes heute:
  Romania

A kép Kolozsváron készült 1962-ben, a Központi Park sétányán. A feleségemmel, Katalinnal és a két fiammal, Péterrel és Györggyel vagyok.

Feleségemmel nem hivatalosan 1948-ban keltem egybe, majd hivatalosan 1949-ben. Egy évig együtt éltünk, mielõtt az anyakönyvi hivatalban megesküdtünk. Akkoriban mindketten biciklivel jártunk.

A feleségem a kötöttárugyárban dolgozott, a Mócok útján. A gyárból kerékpárral jött a városházára. Tizenegykor átestünk a ceremónián, és sietett vissza a munkahelyére. Ugyebár a szocializmust építettük, nem volt idõ egyebekre…

A feleségem, lánykori nevén Havas Katalin, 1922-ben született, Désen. Szabónõ volt, majd késõbb textilipari technikus lett. Kolozsvári gyárakban dolgozott, az akkori "Szamos" nevû konfekciógyárban, most nem tudom, hogy nevezik. Ott sokáig dolgozott. Majd különbözõ textilipari szövetkezeteknél.

Az utolsó húsz évben az "Új Út" nevû szövetkezetben dolgozott. Most is megvan. Most is konfekcióval, nõi ruhával foglalkozik. A feleségemnek négy gimnáziumi osztálya és szakiskolája van.

A nagyobbik fiamat Péternek hívják, 1950-ben született Kolozsvárott. Konzervatóriumot végzett, és fuvolatanár lett. Egy ideig kolozsvári és szatmárnémeti zeneiskolákban volt fuvolatanár.

Késõbb egy csomó zeneiskolát, zenelíceumot országszerte föloszlattak, így aztán a felesége révén Bukarestbe került, ahol az "Elõre" nevû központi magyar nyelvû újságnál helyezkedett el szerkesztõként.

Egészen 1990--1991-ig dolgozott ott, amikor átment a Román Televízióhoz. A mai napig ott dolgozik.

György 1955-ben született, elvégezte a kolozsvári mûszaki egyetemet, majd kihelyezték Biharba, [Nagy]Váradra került, ahol én születtem, és a gyermekkoromat töltöttem.

Különbözõ mezõgazdasági üzemekben dolgozott, mivel mezõgazdasági gépészmérnökit végzett. Késõbb átképezte magát informatikusnak, és a számítástechnika terén dolgozott. Most pedig, ahogy manapság mondják, üzletember.

Nem ragaszkodtam ahhoz, hogy a fiaim zsidó feleséget válasszanak maguknak, szó sem volt róla. Akkor is körülményes lett volna, ha ragaszkodtam volna hozzá. Nemigen lehetett volna találni korban hozzájuk illõ zsidó lányokat. Nem volt választék.

Interview details

Interviewte(r): Miklós Kallós
Interviewt von:
Cosmina Paul
Monat des Interviews:
February
Jahr des Interviews:
2004
Kolozsvár, Hungary

HAUPTPERSON

Miklósne Kallós
Geburtsjahr:
1922
Jahrzehnt der Geburt:
1920
Geburtsort:
Dés
Geburtsland:
Románia (1918-1940)
Beruf
nach dem 2. Weltkrieg:
Üzemi részlegvezetõ
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Havas Katalin Ágnes
  Jahr der Namensänderung: 
  1949
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
  Decade of changing: 
  1940

Weitere Informationen

Ebenfalls interviewt von:
USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education

Weitere Filme aus diesem Land

Mehr Fotos aus diesem Land

Abraham Schieber
Abraham Schieber als junger Mann
Buby Schieber und die jüdischen Schüler des Gymnasiums
Buby Schieber als Student
Bella Merdler auf einem Purim Ball der WIZO
Leon Segenreich als Schüler
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8