Rónai Mihály András 10 éves korában

Rónai Mihály András [1913-1992] kábé 1923-ban. Ezt a képet nagybátyja, Rónai Dénes fotóművész készítette.
 
Férjem a Lovag utca 20.-ban született, 1913-ban. József Attila a szomszédjukban lakott. Azért lett a Mihály András, mert a Mihályt akarták, az már családi tradíció volt, többen is voltak, de az apját így hívták, és zsidóknál nincs az, hogy ifjabb -- úgy tudom legalábbis. Szóval ez nem írói fölvett név. Még valahol írja is az egyik önéletrajzban, hogy ez cifra, faramuci, hogy kettős. A Mityu becenév végleg rajta ragadt. Amikor már híres volt, az egész város ismerte ezen a néven. 
 
Édesapja állatorvos, novellista, édesanyja doktor Hauser Emma nagyon ismert nőgyógyász volt. Mabi-orvosként a lakásán rendelt, fél Budapest dolgozó női jártak őhozzá. Volt egy specialitása azoknak, akik évekig nem tudtak szülni. Mindenhol nagyon szerették őt. Ha valamit hivatalban el kellett intéznünk, és együtt mentünk a férjemmel, rögtön el volt intézve minden Hauser Emma fiának.
 
Mityu már ötéves korában olvasott, és be is íratták akkor iskolába. Mindig az első volt. Elemiben is, gimnáziumban is. Nagyon jó nevelést kapott, zenét tanult, sok nyelvet beszélt.