Neufeld György a Haggibor sportklub felvonulásán

Ez egy felvonulás a Haggibor sportklubbal Kolozsváron. Az esemény a régi stadionban zajlott, amit később lebontottak, és betonból újraépítettek.  A kép valamikor tavasz és ősz között készülhetett. Ez egy nagy esemény volt a városban, a lelátó tele volt emberekkel. Lehet hogy II. Károly király születésnapi ünneplése volt, május 10-én. [Neufeld György egészen véletlenül került a képre. A tenisz tagozat egyik tagja éppen hiányzott, és őt kérték meg, hogy a felvonuláson helyettesítse, habár ő a vívókhoz járt.]   
 
A Haggibor Sportegyesületet 1922-ben alapították. Először csak  futball csapat volt, aztán majdnem minden sportnak alakultak meg ágazatai. Volt atlétika tagozat,  torna, box, vívás, futball, úszás, hegymászás, teniszezés és ping-pong. Ezek komoly csoportok voltak. Például a futballcsapat egyszer második helyet nyert az országos bajnokságon. A tagok mind zsidók voltak, de nem hiszem, hogy erre lett volna szabályzat, hanem ez így volt természetes. A magyaroknak is megvolt a KAC-uk, a Kolozsvári Atlétikai Egyesület, de ott is voltak zsidók. 
 
Voltak olyan zsidó családok, amelyek teljesen elmagyarosodtak. Nem tagadták le a zsidó származásukat, de teljesen elmagyarosodtak. Például Bíró, a gyógyszerész volt a tulajdonosa a város legnagyobb gyógyszertárának. Három fia volt, és mind a három Bíró fiú a KAC-ban vívott. Én a Haggiborban vívtam, de attól még barátok voltunk. Az elején, jóval a [második világ]háború előtt, csak egy edző volt a városban, egy német, aki elmagyarosodott. Még a nevét is megmagyarosította Ozoraira. A Bíró testvérekkel és a KAC-osokkal edztünk, de az utolsó években volt már saját edzőnk is a Haggiborban, egy olasz edző. A zsidóknak kevés kapcsolatuk volt a románsággal. Kevesen voltak, akik csak egy sportágban aktíváltak. Én például a hegymászó tagozat ifjúsági csoportjának voltam az egyik vezetője. Én szerveztem meg a vasárnapi kirándulásokat. Ugyanakkor vívásban versenyeztem is.