Korányi György anyai nagyszülei a tengernél

+
 • Photo taken in:
  Lussinpiccoló
  Year when photo was taken:
  1905
  Country name at time of photo:
  Oszták-Magyar Monarchia
  Country name today:
  Croatia
A képen anyai nagyszüleim láthatók 1905-ös nyaralásukkor. Nagyapám az ülő sorban balról a második, nagyanyám pedid az első álló sorban balról a negyedik.
 
Anyai nagyapám Gattein Lipót volt. 1853-ban Óbudán született. Dédapám kisfiú korában a csehországi Iglauból szökött meg úgy, hogy egy vándorló íródeákhoz csatlakozott, annak holmiját cipelte. Óbudán megtelepedve kitanulta a mészáros és hentes szakmát. Valahogy pénzhez jutott, és mészáros üzletet nyitott. Olyan jómódú lett, hogy Pesten is boltot nyitott, de hírhedt kártyás volt, és mindkét üzletét elkártyázta. Utána rövidesen meghalt. Lipót nagyapát végül a húsz évvel idősebb bátyja nevelte. Nagyapám önként jelentkezett katonának, majd tízévi szolgálat után elhelyezkedett a MÁV-nál. Írni, olvasni, sőt számolni jól tudott, és különböző belső tanfolyamok elvégzése után raktárnokká léptették elő. Eleinte a felvidéken, Galántán, Illaván, Trencsénben és végül Pöstyénben volt vasúti raktárnok, majd a századfordulótól nyugdíjazásáig a Nyugati pályaudvar főraktárosa lett.
 
Nagyanyám, Zweig Berta egy jómódú, régi óbudai kereskedő família tagja volt. Úgy emlékszem, hogy 1854-ben született. Vilmos öccsétől - aki gazdag csemegekereskedő volt - a Kiscelli utcában egy berendezett fűszerüzletet kapott hozományként, és így jó partinak számított. Nagyapám rövid ismerkedés után vette feleségül nagyanyát, aki a házasságban azután kilenc gyermeket szült - közülük kettő kiskorában meghalt.

Interview details

Interviewee: György Korányi
Interviewer:
Martin Kornfeld
Year of interview:
2005
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Lipót Gattein
Year of birth:
1853
City of birth:
Óbuda
Year of death:
1926
City of death:
Budapest
Died:
before WW II
Occupation
before WW II:
Vasúti raktáros
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8