Merényi Lea kiránduláson

+
 • Photo taken in:
  Hannover közelében
  Year when photo was taken:
  1928
  Country name at time of photo:
  Németország
  Country name today:
  Germany
Ez egy kiránduláson készült kép, akkor még kamaszlány voltam, Németországban. Hannovertől nem messze van egy óriási pusztaság. Nagyon hasonló valamelyik magyar alföldi tájhoz, csakhogy ez erikával volt tele [A hangafélékhez tartozó erika Európában őshonos, terpedt ágú kis cserje, talajtakaró növény. -- A szerk.]. Szóval egy lila, beláthatatlan mező. Gyönyörű szép volt. Sajnos nem színes a kép, de itt látszanak a kis virágocskák.
 
A hannoveri élet meglehetősen felhőtlen dolog volt, mert ott voltam gyerek, ott voltak a barátaim, ott jártam iskolába. Anyám minden vasárnap délelőtt fölpakolta a családot tejeskávés kannával felszerelve, termosszal meg kuglóffal, és van Hannovernek egy nagyon szép része, egy kis erdő, kicsit olyan, mint a Városliget, és volt egy kertvendéglő, ő fölpakolta a kuglófot, a vendéglőben rendeltük azt a jó kis löttyös német kávét. Nem tudtak azok kávét főzni, de mindegy, kuglófhoz jó volt. S akkor délig játszottunk, és délben aztán hazamentünk. A hannoveri életnek az volt a pozitív jellege, hogy nagyszüleim révén nem volt anyagi gondunk. Rendkívül sok ruhát örököltem nagyanyámtól, ő nagyon szeretett öltözködni, pénz volt rá, ha megunt egy ruhát, én kaptam meg.
 
Hannoverben voltak iskolatársnőim, barátnőim, ünnepeltük a születésnapokat, egy teljesen normális polgári életet éltünk, akkor még senki nem éreztette velünk, hogy hoppá, itt baj van. Anyám nem engedte, hogy újságot olvassunk. Utólag azt gondolom, hogy nyilván azért, mert azokban már voltak zsidózások. De én ezt csak tippelem. "Nektek nem való a politika" -- mondta anyám. A politika egyáltalán nem volt téma nálunk. Tehát mi nem tudtuk, hogy a fejünk fölött mi készül. És hogy aztán édesapámat menesztették-e, vagy pedig ő maga nem merte a családot kitenni holmi inzultusoknak, azt nem tudom. Mert öcsémen nem látszott a zsidó mivolta, de rajtam nagyon. Akkor a húgom még nagyon kicsi volt. Én utólag úgy rekonstruáltam a dolgot, hogy valószínűleg apám elvesztette az állását a zsidó származása miatt, és ezért jött el a család Hannoverből. De ezt csak én gondolom, beszélni nem beszéltek róla soha. 

Interview details

Interviewee: Lea Merényi
Interviewer:
Gondos Gábor
Month of interview:
December
Year of interview:
2004
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Lea Merényi
Year of birth:
1914
City of birth:
Budapest
Occupation
before WW II:
Mozgásmûvészet-tanár
after WW II:
Mozgásmûvészet-tanár
Family names
 • Previous family name: 
  Schuller Lea
  Reason for changing: 
  Zsidó származás

More photos from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8