Varadi Margit és férje

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Country name at time of photo:
  Magyaroszág
  Name of the photographer / studio:
  Uber Ödön, Budapest, Kossuth Lajos utca 7.
Ez a Tibor és Pityu ikerfúknak a papájának és a mamájának az esküvői képe. Nem tudom, hogy hol és mikor készülhetett. A képen annyi látszik, hogy Budapeseten készült a féykép.
 
Az az érzésem hogy Margit volt a lánytestvére Kinszki Árminnak, Józsinak, meg Miksának. És valószínűleg ő lehetett a legfiatalabb. Amikor ő meghalt, akkor az egész család megjelent Ipolyságon - akkor már lehetett menni [1939 után]. Emlékszem erre, hogy egy hatalmas, elképzelhetetlen nagy asztal körül ült mindenki, és valami elképzelhetetlen kaják voltak. 1941-ben vagy 1942-ben lehetett ez, ezt már nem tudom pontosan. Senkivel nem tudtam erről beszélni. Gyönyörű nagy házuk volt de csak a belsejére emlékszem. Az a tipikus ilyen nagy függönyökkel, meg ilyen szép régi stílbútor, meg ilyen nagy asztal, elegancia.
 
A Váradi szerintem valami ügyvéd volt. De azzal nem tudom mi történt. 
 
És azt viszont tudom, hogy akkor szétosztották - volt egy 24 személyes nagy ilyen ezüst étkészlet -és az a lényeg, hogy mi kaptunk belőle hatot. Anyukám úgy gondolta, hogy akkor a Kató néninek is - mert a Kató nem volt ott - is jár, és vele megosztotta. Nekem van két kiskanalam, ami a mai napig megvan. Ez velünk volt a gettóban a kisbőröndünkben. És egy ezüst gyertyatartó. Kettő gyertyatartót kaptunk, azt is anyukám egyiket a Kató néninek adta. Azzal nem tudom mi történt.
 

Interview details

Interviewee: Judit Kinszki
Interviewer:
Sárdi Dóra
Month of interview:
September
Year of interview:
2001
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Margit Váradi
Decade of birth:
1870
Year of death:
1941
City of death:
Ipolyság
Died:
before WW II
Occupation
before WW II:
Háztartásbeli
Family names
 • Previous family name: 
  Kinszki Margit
  Year of changing: 
  1904
  Reason for changing: 
  Házasságkötés
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8