Koltai András születésnapja

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Year when photo was taken:
  1978
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
Ő az Andris unokám, a jobb oldali.  Az ő születésnapját ünnepeltük valószínű, mert négy gyertya van a tortán, és a testvére, a Robi még csak három éves volt akkor. Egy év van köztük.
 
Andris 1974-ben született, a másik, a Robi meg 1975-ben. Amikor valamelyik megbetegedett, csörgött a telefon: "Anyu, hozhatom?" "Hozzad, apukám." És akkor már másnap reggel itt volt egy síró baba nekem. Halvány gőzöm nem volt, hogy hogy kell egy fiúgyereket meg egyáltalán egy gyereket [ellátni]. Később nyaranta meg az iskolai szünetekben is sokat voltak nálam az unokák. És akkor itt rajzoltunk, írtunk, szórakoztunk. Olyan fáradt voltam estére, nem úgy, mint ők. Mert ugye ők még bírták volna rajzolni, meg mit tudom én. Nagyon szoktam velük játszani, és bírtam őket.  Aztán minden évben elvittem őket két hétre nyaralni -- sokszor mentünk a Balatonra, Balatonbolgárra például. Ott aztán sokat rendetlenkedett nekem, én akartam rájuk vigyázni, ők meg ki akartak bújni ez alól, ők voltak a fürgébbek, de én a hangosabb. Jó fejek voltak. Imádtak, most is imádnak engem. 
 
Andris a közgazdasági egyetemen végzett nemzetközi kapcsolatok szakon. Először a Generáli Biztosítónál helyezkedett el, aztán 2000-ben kiment Németországba dolgozni egy ipari céghez, ahol kelet-európai koordinációs feladatai voltak. 2003 második felében jött haza. 2002-ben házasodott, a feleségét Gervai Nórának hívják. Hagyományos zsidó esküvő volt, hüpével, rabbival, mindennel. Andris és Nóra a szarvasi Lauder táborból ismerik egymást. Sok zsidó barátuk van, de mindkettőjüknek vannak régi gimnáziumi és egyetemi nem zsidó barátaik is. A nagyünnepeket megtartják Andrisék, de nem szombattartók. Andris egyébként volt Izraelben, még 1988-ban az első innen menő diákcsoporttal, amikor még közvetlen járat sem volt Magyarország és Izrael között. 
 
Robi a műszaki egyetem informatikai szakán végzett. A Robi számítógépes szakember. Ő is dolgozott külföldön, méghozzá Olaszországban. Rómától nem messze lakott egy kisvárosban, és az európai űrhivatalban dolgozott. Imádta Olaszországot meg az olasz életstílust, és kicsit fel is vette ezt, de amúgy sem áll messze tőle. Nemzetközi társasággal lógott, ide-oda jártak, kirándulni, a tengerre. Amikor vége lett a munkájának, hazajött. Most a Siemens leányvállalatánál informatikus. Ő is volt Izraelben, kétszer is. Három-három hetet volt kibucban, ahol hétközben dolgoztak, hétvégén meg utazgattak. 
 

Interview details

Interviewee: Panni Koltai
Interviewer:
Eszter Andor
Month of interview:
January
Year of interview:
2003
Budapest, Hungary

KEY PERSON

András Koltai
Year of birth:
1974
City of birth:
Budapest
Occupation
after WW II:
Közgazdász

More films from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8