Fleischmann Mórné

Apai nagyanyám az apám által 1930-ban vett rákoscsabai nyaraló kertjében.

Apai nagyszüleim, Fleischmann Mór és Kalisch Rozália 1889. április 2-án kötöttek házasságot. Az esküvő Vágvecsén volt [Vágvecse (Nyitra vm.) -- kisközség, 1910-ben 1100 magyar és szlovák lakosa volt. Trianon után Csehszlovákiához került, 1993 óta Szlovákia. -- A szerk.], ahol a dédapám Kalisch György és családja élt. Hogy a nagyanyám mikor született, azt nem tudom, csak azt, hogy 1942-ben halt meg. 

Fleischmann Mór nagyapám kereskedő volt, de igen szerény körülmények között éltek Budapesten. A házasságkötés után egy évvel, 1890-ben megszületett apám, Miksa. A nagyapám és nagyanyám házassága mindössze nyolc évig tartott, mert nagyapám 1897-ben, 39 éves korában meghalt. 

A nagyanyám egyedül nevelte fel apámat, de nem tudom, miből éltek. Azt tudom, hogy szerényen éltek, és a nagyanyám kóser háztartást vezetett. Vallásos is volt.
Kis megszakításokkal végig együtt élt velünk.

Apám 1933-ban vagy 1934-ben vette részletfizetésre a rákoscsabai telket. Egy báró család parcellázott, szép nagy, 320 négyszögöles telkeket. A kis ház felépítése ezer pengőbe került. Egy nagyobb szoba volt, olyan 4x4-es lehetett. Előtte egy tetővel lefedett, oldalt nyitott veranda. Ott lehetett étkezni. A ház mögött már házilag készült egy kisebb helyiség fürdőszobának, ott persze csak lavór volt. Vízvezeték nem volt, hanem kút, amiből kézzel szivattyúztuk a vizet.

Amikor már megvolt a rákoscsabai nyaraló, minden nyarat ott töltöttünk. Már a nyári szünet előtt kiköltöztünk, és az iskolakezdés után költöztünk vissza, ezért reáliskolás korunkban a fivéremnek és nekem is volt vonatbérletünk.