Schwéd József a gyermekeivel Amerikában

Ez Schwéd József, Svéd nagyapám [Svéd Zsigmond] testvére a gyerekeivel Amerikában, valószínűleg az 1910-as években.
 
A Svéd nagyapámnak volt négy testvére, és mind a négy a századfordulón vándorolt ki Amerikába. Csak az én nagypapám maradt Magyarországon. A két fiútestvér:  Schwéd József és Schwéd Albert, a Berti bácsi. A két lánytestvére Mária és Erzsébet. Ők mind escéhá dupla vé-vel írták a nevüket. Ők még megélték a felszabadulást, kivéve a Bertit. De a másik három megérte.
 
Kint, Amerikában nagyon kiterjedt családjuk van. 1965-ben meg is látogattuk őket, amikor Kanadában voltunk a férjemmel az öcsémnél. Tamás, az öcsém hozott át bennünket autóval Carmelba, New Jersey-be. Az egy nagyon érdekes találkozás volt az addig sosem látott rokonaimmal. 
 
De már a háború után is tartottuk a kapcsolatot. 1945-ben kimentem Rákosligetre, megnézni, mi maradt a nagyszüleim házából. Kihúztam az ebédlőszekrény fiókját, és egyetlenegy levél volt benne a nagybátyámtól, Józsi bácsitól. És a levélen ott volt a címe. Írtam nekik, hogy mi maradtunk meg. Ezek szegény emberek voltak, és akkor mindig küldtek nekünk levelet, és egy dollárt beleraktak a levélbe, hogy segítsenek minket.