Klein Sándor és családja

Ez a kép Tőketerebesen készült, a nővérem férjének, a Klein Sándornak az egyik testvérénél. A Sándor szülei, a Klein Izsák és a Záli is rajta vannak. Balról a harmadik álló alak Klein Sándor, az ülő öregasszony pedig Klein Izsákné, Záli.
 
Egyszer, amikor én lehettem talán nyolc éves vagy kilenc éves, az Izsák nagypapával és a Záli nagymamával kimentünk a lányához, elvittek magukkal tíz napra, Tőketerebesre, ahol volt birtokuk. Láttam, hogy ott hogyan élnek. Mezőgazdasági birtokuk volt, és azon gazdálkodtak. Egy nagy udvar volt, volt ház, parasztok voltak. Megtartották a pénteket, azok gyertyát gyújtottak, és megtartották a vallási előírásokat.
 
Joli akkor itthon maradt, mi vonattal mentünk. Nagyon élveztem az utat. Itt, Tőketerebesen ültem először lovon. A ló itatása közben ültem rá, és miután ivott, automatikusan bement az istállóba, és majdnem leütötte a fejemet, ahogyan ment be, úgy kellett szinte ráfeküdnöm a lóra. Ezek a rokonok elég vallásosak voltak, mezőgazdasággal foglalkoztak, tartották a vallást. Úgy is öltözködtek, és kóser módon étkeztek, olyan parasztzsidók voltak. Három gyereke volt Sanyi nővérének, velük jóban voltam. Nem tudom pontosan, mi lett velük később, mindegyikük meghalt, valószínűleg a holokauszt alatt. Utoljára akkor találkoztam velük, amikor Sanyi temetésére idejöttek. A Záli néni sem lakott már akkor Pesten, mert amikor Izsák meghalt 1924-ben, akkor Záli ingázott a fia és Szlovákia között. Hol itt volt, hol ott. Amikor a Sándor és a Joli összeházasodtak, akkor az öregek lakásába költöztek be a földszinten. Így ha Záli néni jött Pestre, akkor nálunk lakott.  

Photos from this interviewee