A tel-avivi könyvtár előtt

+
 • Photo taken in:
  Tel Aviv-Yaffo
  Country name at time of photo:
  Izrael
  Country name today:
  Israel
Izraelben, a tel-avivi könyvtár előtt állok Dvorával, az unokatestvérem, [Drucker] Ernő feleségével. 
 
Apám egyik testvére volt Drucker Dezső, aki tisztviselő volt Szegeden. Felesége, Blum Margit varrónő volt. Egy fiuk volt, Ernő, aki Szegeden született 1932-ben. Ők is osztoztak a szegedi zsidók sorsában, őket is deportálták. A második transzporttal, mert Szegedről három transzportot vittek el a téglagyárból. Ők Ausztriába kerültek, a strasshofi táborba. 
 
Amikor hazajöttek, két évig még itt élt Ernő, majd alijázott Izraelbe [Palesztinába], és a mai napig Tel-Avivban él családjával együtt. Ezra -- mert Ernőből Ezra lett -- igazi izraelivé vált. Harcolt a honvédő háborúban, ahol megsebesült. A felesége szülei Ukrajnából alijáztak, de Dvora már Izraelben született. A gyerekeik már mind Izraelben születtek, és már nem beszélnek magyarul. Ezra ápolja magyar gyökereit, rendszeresen felhív egy-egy nyelvi problémájával vagy magyar történelmi esemény tisztázása érdekében. 
 
Könyvelőként még ma is dolgozik, amúgy amatőr csillagász, és a Negev tiszta sivatagi égboltja alatt kutatja a csillagvilág titkait. Margit néni is kiment Ernőhöz. Tel-Avivban halt meg, 1997-ben. Ernőékkel évente-kétévente szoktunk találkozni.
 

Interview details

Interviewee: Tibor Drucker
Interviewer:
Czingel Szilvia
Month of interview:
Január-Február
Year of interview:
2007
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Tibor Drucker
Year of birth:
1928
City of birth:
Szeged
Occupation
after WW II:
Felsővezető a kulturális szférában
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8