Földes Klára vöröskeresztes elismervénye

+
 • Photo taken in:
  Kolozsvár
  Year when photo was taken:
  1939
  Country name at time of photo:
  Románia
  Country name today:
  Romania
Ez a Vöröskereszttől kapott elismervényem. Kolozsvári tartózkodásom alatt elvégeztem egy vöröskeresztesnővér-tanfolyamot. Elvittek a kórházba, ahol figyelhettünk és tanulhattunk dolgokat. 
 
Az elemi iskola elvégzése után a szüleim fizettek az iskoláztatásomért. Nem volt nagyon drága, bárki megengedhette magának. 12 évig jártam iskolába. Tehát az első négy elemi osztályt Kürtösön végeztem, aztán 8 évig tanítóképzőben tanultam, hogy tanítónő lehessek. Az első évet Aradon végeztem. Mivel ott az iskolát bezárták, elhelyeztek Lugosra, ahol a második évemet töltöttem. Aztán azt az iskolát is bezárták, és Kolozsvárra kerültem, ahol a következő 6 évet végeztem és leérettségiztem. 
 
1938-ban elkezdtem egy kéthónapos védelmi kurzust is önkéntesként. Az első hónapot Tordán töltöttem. Mind elméleti, mind gyakorlati oktatásban volt részünk. Megtanultam lőfegyvert használni. Volt egy tiszt, aki a kiképzést végezte. Pitic volt a neve, és egy átok volt. Nem fejezhettem be a kurzust, mert az első rész után zsidókat nem engedtek részt venni, így hazaküldtek. Végigsírtam az utat Tordától hazáig. 
 

Interview details

Interviewee: Klára Földes
Interviewer:
Oana Aioanei
Month of interview:
Február
Year of interview:
2003
Arad, Romania

KEY PERSON

Klára Földes
Year of birth:
1920
City of birth:
Arad
Country name at time of birth:
Romania
Occupation
before WW II:
Tanítónő
after WW II:
Tanítónő
Family names
 • Previous family name: 
  Grünbaum Klára
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8