Dósai Istvánné Karlovy Varyban

Ez a kép Karlovy Varyban készült, a Filmfesztiválon. Akit itt látunk, az a Révész Miklós, az akkori filmfőigazgató. És ez a hölgy, aki féloldalt látszik, a Hungarofilm Vállalatnál volt üzletkötő. A jobb szélen én ülök napszemüvegben.
 
1950-ben kerültem a MOKÉP-hez [Mozgóképforgalmazási Vállalat], ott műsorbeosztó voltam. A műsorbeosztó osztotta be az országban lévő normál és keskeny (akkor még volt ilyen) moziknak a műsorát, általában egy hónapra előre. Egy-egy megye volt a területünk, így én például eleinte Vas és Zala, majd Somogy megye, végül Pest megye moziinak a műsorát intéztem. Egy moziműsor a játékfilmből, az úgynevezett kísérő filmből, ami egy rövidfilm volt, és híradóból állt. Minden héten megkaptuk az a heti új (külföldi -- ami főleg szovjet és szocialista volt --, valamint magyar) filmek megjelenését, hogy hány kópiában forgalmazzák. A filmeket természetesen mind láttuk, hetente kétszer-háromszor filmvetítéssel kezdődött a munkanap.
 
Elmentem dolgozni 1957-ben a Hungarofilm Vállalathoz [A Hungarofilmet 1956-ban hozták létre a magyar filmek külföldi forgalmazására, illetve külföldi filmek importjára. --A szerk.]. A (későbbi) második férjem  akkor az igazgatóhelyettese, majd 1962-től az igazgatója volt. De csak rövid ideig dolgoztam ott, év végén eljöttem, és átmentem az Artexhez. Ott foglalkoztam egy jó pár évig magyar játékexporttal. Akkoriban csak állami külkereskedelmi vállalatok voltak, talán összesen huszonöt-harminc volt az országban. A Külkereskedelmi Minisztérium határozta meg az egyes vállalatok profilját, és a játékexportot  áttették a Konsumex külkervállalathoz.