Mailender László és focista barátai

+
 • Photo taken in:
  Budapest
  Country name at time of photo:
  Magyarország
  Country name today:
  Hungary
Ezen a képen apám balról az első. Nagy futballrajongó volt. Itt, Budapesten készült a kép az 1910-es években. Nem tudom, hogy kerülhetett oda a focisták közé. 
 
Anyám ott, a Klauzál téren házasodott meg apámmal, de hogy hogyan ismerték meg egymást, azt nem tudom. Akkor nem volt divat, hogy valaki templomban ne esküdjön, ami nem attól függött, hogy valaki vallásos vagy nem vallásos. Volt egy polgári esküvő, és volt egy templomi esküvő is. Előttem született halva egy lányuk 1923-ban, néhány évvel korábban házasodhattak meg. Én 1925-ben születtem, az öcsém, Mailender Frigyes 1929. november huszonkilencedikén.
 
A Klauzál téri életem befejeződött négy-öt éves koromban, utána albérletben laktunk, mentünk albérletből albérletbe. Amikor a nyolcadik kerületben laktunk, egy Kende utcai albérletben, apám fogta magát, elment egy pékhez besegíteni, vitte a kifliket, házalt velük. Két fillér volt egy kifli. Elment meccsre meg házakhoz a friss kiflivel, és ami megmaradt, azt otthon megettük mákos gubának.
 

Interview details

Interviewee: Júlia Deme
Interviewer:
Boros Zsolt
Month of interview:
December
Year of interview:
2004
Budapest, Hungary

KEY PERSON

László Mailender
Jewish name:
Móse
Year of birth:
1895
City of birth:
szeged
Year of death:
1971
City of death:
Budapest
Died:
after WW II
Occupation
before WW II:
Betanított munkás, raktáros
after WW II:
Betanított munkás, raktáros
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8