Baik Miklós

Édesapám, Baik Miklós első világháborús egyenruhában. Főtörzsőrmesteri rangjelzés van rajta, de nem tudom, hol szolgált, mi történt vele akkor. Mezőgazdász volt, és családjával együtt egy Fejér megyei pusztán élt, Bodakajtor-Felsőszentivánon, ami az Aba nevű falu közvetlen közelében volt, és kábé tizenöt kilométernyire Székesfehérvártól. Ezt a birtokot gróf Zichy Rafaeltől bérelték. 
 
Fogalmam sincs, hogy hogyan találkoztak a szüleim. Szerintem közeli ismerősök hozták őket össze. Apám tíz-tizenkét évvel öregebb volt anyámnál. 1922-ben házasodtak össze. Nem tudom, hol és milyen esküvőjük volt, nem maradt egy meghívó vagy fénykép sem. 1930-ig éltek együtt, aztán elváltak.
 
Apám sohasem nősült meg újra. El is ment a pusztáról különböző helyekre gazdatisztnek. Anyagilag nem tudott minket segíteni. Leveleztünk, és nagyon büszke volt arra, hogy jól tanulok. Később Pestre költözött, és a nővéreivel együtt lakott. Évente egyszer-kétszer meglátogattam őt. 
 
Húszéves koromban vesztettem el. Ez az, amit nem tudok, hogy szegényt hova hívták be, és hogyan szereztek tudomást arról, hogy elpusztult. Mire én visszajöttem a deportálásból, csak azt hallottam, hogy nincs meg.