Kinszki Imre és fia Kinszki Gábor

Ez a kép Zuglóban készült, az apukám és a testvérem vannak rajta. Ha jól látom, Gabi olyan 3 éves lehet, tehát 1929 körül készülhetett eza  kép. Ez az utca a Róna utca, ahol laktunk.
 
Ezt a képet valószínűleg anyukám csinálhatta. Apukánk sokat, nagyon sokat foglalkozott velünk, főleg velem. A bátyámmal is rengeteget matematikáztak és sakkoztak. Velem járt sétálni esténként Zuglóban, nagy utakat tettünk meg, ki a Rákos patakhoz, mesélte nekem a csillagokat, melyik-melyik, növényeket, állatokat, én mindent megismertem. Folyton tanítgatott. 
 
Az esküvő után a szüleim Zuglóba költöztek, mert ott egy szép kétszobás lakást lehetett kivenni annyiért, amennyiért Pesten egy kis ólat lehetett volna. 
 
Amikor megszülettem [1934], egy emelettel lejjebb költöztek a szüleim, hogy legyen három szoba. A sarokszoba gyerekszoba volt, ott volt a kiságyam meg a bátyámnak a sezlonja, kis íróasztal, mindenféle színes bútor. Aztán volt a hálószoba, két ágy meg két szekrény, két éjjeliszekrény. És akkor volt az ebédlő, annak volt egy kiugrója, ott volt apu íróasztala, még a legénykori szép faragott íróasztal. Volt egy nagy akvárium - halmániákus is volt apu, a Rákos-patakból maga fogta ki a halakat, meg gőténk is volt. És volt bent egy könyvszekrény és egy biedermeier ülőgarnitúra, amit Frida néniéktől kaptak nászajándékba: egy nagy kerek asztal hat székkel. És akkor volt egy előszoba.
 
A házban a gangon volt az élet. Háromemeletes ház volt, az egyik oldala nyitott, és egész nap besütött a nap a folyosóra. Mikor kicsik voltunk, ott tanultunk járni, ott pancsikoltunk, ott írtuk a leckét, és a ház gyerekei ott rajcsúroztak az udvaron. Nagy játékok voltak. A házban csak mi voltunk zsidók, de nem volt ott semmi probléma.
 

Photos from this interviewee